Vorm: sferisch (bolvormig) vs Cilindrisch (plat) vs Toric (asymmetrisch) & contrast verhogende lenzen

Een lens beschermt je ogen niet alleen tegen UV straling maar de lens is ook bepalend voor het zicht. Lenzen komen over het algemeen in 2 vormen voor; bolvormig (sferisch) of plat (cilindrisch).
Het verschil zit in de verticale bolling. Sferische lenzen hebben deze bolling wel en nemen dus de vorm van je oog aan terwijl cilindrische lenzen dit niet hebben. Deze geavanceerde bolvormige lenzen hebben een breder gezichtsveld, geven minder beeldvervorming en glinstering, maar zijn wel prijziger. Door de hogere prijs en het betere zicht zijn deze lenzen meer geschikt voor de ervaren bastard. Dit wil trouwens niet zeggen dat elke cilindrische lens goedkope rommel is, de betere merken als Anon, Dragon, Smith en Oakley brengen namelijk ook cilindrische modellen op de markt waarbij de lens met dezelfde techniek als sferisch wordt gemaakt (niet buigen maar injecteren!). Hierdoor wordt het zicht van een cilindrische lens aanzienlijk verbeterd. Dus goed zicht en een coole retro look is wel degelijk mogelijk.


De laatste 2 jaar zijn er verschillende merken die een nieuwe vorm lens hebben uitgebracht. Namelijk de PanoTech (Toric) lens. Een asymmetrische sferische vorm die als unieke eigenschap heeft dat deze voorbij het oog wordt gebogen. Meer lens waardoor je meer omgeving waarneemt als nooit tevoren. Dit type lens zit o.a. in het model van Dragon. De PXV en is uitermate geschikt voor intensieve dagen in de bergen!


Daarnaast bieden merken de laatste jaren verschillende soorten lens technologieën aan. Zo bevatten de Oakley Goggles de Prizm Technologie, Dragon de Lumalens Technologie, Anon de Sonar Technologie, Smith de Chromapop technologie en ga zo maar door. Deze technologieën hebben met elkaar gemeen dat de lenzen kleuren en contrasten versterken zodat je meer details kunt waarnemen tijdens je afdalingen. De meningen over de verschillende technologieën zijn verdeeld. Wij bieden bij ActiveBastards alleen de merken aan waarvan wij geloven dat deze qua kwaliteit niet te evenaren zijn.

Kleur: Percentage VLT en Photochromic

Iedere goggle is verkrijgbaar in combinatie met verschillende kleuren lenzen. Elke kleur heeft een VLT percentage, wat staat voor Visible Light Transmission oftwel hoeveel licht laat de lens door. Geen lens betekent een VLT van 100%. Hoe lichter de lens hoe meer licht deze doorlaat. Dus met andere woorden: gebruik lichte lenzen voor bewolkte dagen en donkere lenzen voor zonnige dagen.

Goggles met een VLT percentage van rond de 30% scoren gemiddeld goed bij alle weertypes en worden daarom vaak geadviseerd als eerste keus bij startende bastards. De meer ervaren bastards die veel dagen in de bergen doorbrengen nemen vaak 2 typen lenzen mee, voor goed en slecht weer. Bij al onze goggles staat aangegeven voor welk weertype de lens geschikt is. Staat het er niet bij? Geen ons dan even een seintje!
Liever niet nadenken over je kleur lens? Ga dan voor een photochromic lens. Deze zijn wel wat prijziger maar dan krijg je wel een lens die zich aanpast aan het weerbeeld. Let hierbij wel op dat je een photochromic lens pakt die een grote range aan VLT percentage bevat. Hoe groter de range, hoe breder toepasbaar de lens is. One Lens to rule them all. De serie Photochromic Lumalens van Dragonboekt goede resultaten en vormt samen met de nieuwe PanoTech lens een absolute winnaar.

Belangrijk is wel dat de lenzen makkelijk te verwisselen zijn, bij sommige modellen goggles valt dit wel eens tegen. Je wil namelijk geen tijd verspillen als je net lekker bezig bent en je loopt te klooien met het wisselen van je lenzen. Nou zijn merken hier over het algemeen goed op ingespeeld. Zo biedt Anon vaak een semi-frameloos design aan met een magneet systeem. Hierdoor kan je snel van wens wisselen. Oakley, Dragon en Smith bevatten ook gemakkelijke systemen om je lens te wisselen.

Per merk hebben we even de kleuren voor je op een rijtje gezet:

Oakley lenskleuren:

Dragon lenskleuren:

Anon lenskleuren:

Anti-Condens: Coating, Ventilatie

Een veel voorkomende ergernis op de berg is het beslaan van de goggle tijdens de afdaling. Vaak komt dit door het verschil van buitentemperatuur en lichaamstemperatuur in combinatie van verstopping van de ventilatiegaten van de goggle. Sneeuw op de bril of een verstoppende aansluiting met de helm zijn vaak voorkomende oorzaken. Zorg ervoor dat je helm niet de ventilatiegaten verstopt en dat je makkelijk sneeuw kan verwijderen terwijl je in de poeder staat.

Pasvorm

Je hebt verschillende groottes in goggles. De merken die je bij Active Bastards kan vinden worden toegelicht met de verschillende maatstellingen. Ook gericht op man of vrouw. Daarnaast is het ook goed om te kijken of je skibril goed aansluit op je helm. Zo voorkom je namelijk dat er een opening ontstaat tussen je sneeuwbril en je helm, waardoor kou maar ook sneeuw je bril in kan komen en kan zorgen voor condens vorming. Koop je een goggle en een helm van hetzelfde merk? Dan kan je er vanuit gaan dat deze naadloos op elkaar aansluiten.

Heb jij de perfecte sneeuwbril al gevonden?

Zoals je ziet is er genoeg keuze qua type goggles. Ga je voor een sferische sneeuwbril of juist voor een cylindrische? En wat voor lens heb je nou dus eigenlijk nodig voor jouw reis? Active Bastards biedt goggles van verschillende topmerken. De goggles zijn met veel zorg geselecteerd door onze experts. Je kan denken aan de merken, Smith, Anon, Oakley, Dragon, POC en Scott.

Ben je er nou nog niet helemaal uit en heb je wat extra hulp nodig? Dan staan onze experts graag voor je klaar bij het maken van de juiste keuze. We helpen je graag via de telefoon, chat, mail of Facebook.

Bekijk daarnaast hier al onze skibrillen:

GOGGLES