Hoe kies ik de juiste handschoenen?

Hoe kies ik de juiste handschoenen?

Zoveel keuze in handschoenen! Maar hoe weet je nou wat geschikt voor jou is? Wij hebben het voor je uitgezocht. Zo bekijken we de verschillen in handschoenen en wanten maar ook liners, de maatstellingen en opties in je handschoenen! Join the ride.

Handschoenen of toch wanten?

Handschoen en wanten, ook wel mittens genoemd, zorgen al jaren voor een debat onder sneeuwliefhebbers. Wanten gebruik je als je echt warme handen wilt houden. Je vingers zitten bij elkaar in de handschoen wat ervoor zorgt dat je handen makkelijker warm blijven. Eigenlijk is het volgende gewoon echt belangrijk. Bespaar niet op handschoenen. Warme handen zijn essentieel als je aan buiten activiteiten doet. Je wil dat je handen warm en droog blijven. Op het eerste gezicht lijkt er alleen een keuzemogelijkheid tussen een want en een handschoen. Toch, schijn bedriegt! Want bij het kiezen van een goede glove komt meer kijken! We nemen je mee in de warme wereld van wanten en handschoenen. Verschillende typen handschoenen op een rijtje.

De reguliere glove: de handschoen die voor iedereen wel tot de verbeelding spreekt. Vingers zitten los van elkaar. En de meest gebruikte handschoen. Er zit veel diversiteit in de materialen en functies. Denk aan polyester handschoenen of leren handschoenen.
De 2-in-1 handschoen: Dit zijn handschoenen met een extra binnen handschoen erbij. Ideaal voor de extreem koude dagen. Maar zitten er warmere dagen bij op je wintersport dan kan je gemakkelijk alleen je liners gebruiken. Daarnaast bevatten in veel gevallen de liners ook een functie om je telefoon nog te bedienen. Ideale multi optie als je wanten niet handig vindt qua grip maar wel graag warme handschoenen wilt hebben.
De lobster: bij deze handschoen zitten je ringvinger en pink bij elkaar. Net als je wijsvinger en middelvinger. De duim blijft apart. Deze handschoen zit tussen een reguliere handschoen en want in. Zorgt dus voor iets meer grip als je met een want misschien zou hebben maar biedt wel fijne warmte omdat vingers geschakeld bij elkaar zitten.
Liner: dit is een dunne handschoen met maximale flexibiliteit die je wel een beetje warmte geeft en je huid beschermt tegen de wind. Bij sommige liners kan je je telefoon blijven bedienen

Hoe bepaal ik de juiste maat handschoenen?

Veel handschoenen en wanten zijn enigszins flexibel en niet iedereen staat erbij stil dat er verschillende maten verkrijgbaar zijn. Het kiezen van de maat is echter heel belangrijk! Een te kleine maat beperkt namelijk je bewegingsvrijheid en je krijgt snel koude handen. Terwijl een te grote maat de warmte minder goed vasthoudt. Dus ook koude handen! Vaak staat een maattabel ook weergegeven bij de artikelen om je een goed beeld te kunnen geven van hoe je de juiste maat bepaald en hoe je je hand kan opmeten om de juiste maat te bepalen.

Het kiezen van de juiste maat handschoen is eenvoudig als je de volgende paar vuistregels aanhoudt:

Heb je de handschoen aan? Als je een duimbreedte over hebt bij het topje van je vingers dan is je handschoen over het algemeen goed qua grootte
Voelt de handschoen niet te strak wanneer je een vuist maakt? Dan is de handschoen niet te klein en zorg je voor flexibiliteit in je handen.
Val je tussen twee maten? Vaak is de kleinere maat de juiste keuze omdat de handschoen meestal nog iets rekt.
Dons, standaard polyester of toch leren handschoenen? En hoe zit het met de buitenkant?
Hoewel ouderwetse handschoenen en wanten gevuld met dons steeds minder worden verkocht. Om meerdere redenen, zijn deze wel heerlijk warm. Het nadeel van dons is dat het niet nat mag worden omdat het dan lastig is om de dons weer in de juiste vorm te krijgen. Daarnaast speelt duurzaamheid ook een steeds grotere rol.

De meeste handschoenen zijn gemaakt met een polyester vulling van een bepaalde dichtheid. Hoe dichter de vulling, hoe warmer de handschoen of want. Ook leren handschoenen of wanten zijn populair. De leren handschoenen hebben daarnaast meer grip in vergelijking tot polyester varianten. Het nadeel is dat ze minder goed tegen vocht kunnen en dat je de leren handschoenen goed moet verzorgen. Bij polyester handschoenen is het minder erg als ze nat worden.

Ook qua buitenkant is er genoeg te kiezen. Een bekend, maar ook relatief prijzig materiaal dat hiervoor wordt gebruikt is Gore-Tex. Dit materiaal zorgt voor een water- en winddichte handschoen of want. Veel fabrikanten van handschoenen bieden hun eigen Gore-Tex. Maar noemen dit dan anders. Of bieden in ieder geval een andere mate van resistentie.

Grip en Elektronica

Sommige handschoenen zijn uitgerust met een speciale voering die geleidt, waardoor je er een mobiele telefoon mee kunt bedienen. In eerste instantie waren dit altijd liners. Dunnere handschoentjes die je onder je gewone handschoenen kan dragen. Maar dit is zeker niet altijd meer het geval. De technologie gaat alweer wat verder dan dat als je kijkt naar merken als Burton en Dakine.

Ook qua grip zit er nogal een verschil tussen de handschoenen. Leren handschoenen hebben over het algemeen de beste grip, maar hebben niet de voordelen van polyester handschoenen. Polyester handschoenen worden vaak uitgerust met een soort noppen die de grip vergroten. De keuze tussen materialen is afhankelijk van de activiteiten die je gaat ondernemen, maar ook van je eigen voorkeur en stijl.

Heb jij de perfecte handschoen of want al gevonden?
Zoals je ziet is er genoeg te kiezen qua handschoenen. Ga je voor een handschoen of een want? En van welk materiaal is jouw ideale handschoen gemaakt? ActiveBastards biedt handschoenen van verschillende gerenommeerde merken. De handschoenen zijn met zorg geselecteerd door onze experts. Je kan denken aan de merken, Burton, Dakine, Reusch, Scott, The North Face.

Ben je er nou nog niet helemaal uit en heb je wat extra hulp nodig! Dan staan onze experts je graag bij bij het maken van de juiste keuze. We staan voor je klaar via de telefoon, chat, mail of Facebook.

Gerelateerde artikelen

Wat kunnen we deze winter nou eigenlijk verwachten?

Wat kunnen we deze winter nou eigenlijk verwachten?

Meer lezen
Hoe kies ik de juiste goggle?

Hoe kies ik de juiste goggle?

Meer lezen

Vendor

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Verzendkosten Nog te berekenen

Subtotaal

Betaalmethoden geaccepteerd